Jant Frenli TCR Advanced SL

19-02-2024 14:58
Jant Frenli TCR Advanced SL

Bike Radar I "Neden 2024'te Jant Frenli Pro Bir Bisiklet Aldım?"


Joe Norledge'ın hayali; Giant TCR Advanced SL

BikeRadar'ın eski video yapımcısı Joe Norledge, yeni yol bisikletiyle son teknoloji trendleriyle nasıl eğlendiğini açıklıyor;




2023 bisiklet endüstrisi için çalkantılı bir yıldı, ancak hiçbir şey bisiklet medyasını, erkekler İngiltere Ulusal Tırmanış Şampiyonası'nın disk fren donanımlı bir yol bisikletiyle kazanılması kadar şaşırtmadı.

Birleşik Krallık tırmanış yarışları, ağırlığın hemen hemen her zaman aero'nun önüne geçtiği yarışlardır. Bu yarış da bazı açılardan, üst düzey jant frenli yol bisikletlerinin daha rekabetçi kaldığı son alan olmuştu.

Söz konusu bisikletin dünyanın tartışmasız en iyi amatör tırmanışçısı tarafından kullanılıyor olmasının bunda küçük bir katkısı olmuş olabilir, ancak 2023 Kasım ayı başlarında herhangi bir bisiklet medya sitesine bakarsanız, jant frenlerinin nihayet rahmetli olduğunun resmileştiğini görürsünüz.

Bu nedenle, jant frenli yol bisikletlerinin ölüm sertifikasındaki mürekkep henüz kurumamışken, benim gibi hala onları satın alan insanların olması sizi şaşırtabilir.

Ki ben gidip herhangi bir jant frenli bisiklet almadım, tüm zamanların klasiği olan Giant TCR'ı seçtim.

Ayrıca en üst model olan Advanced SL modelini (evet, komik sele direği olan) satın alarak ve Campagnolo Super Record ile donatarak banka hesabıma mümkün olduğunca fazla zarar vermeye karar verdim.

"İyi ama insan neden böyle modası geçmiş bir teknolojiyi satın alır ki?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Tamam, şimdi burada bunu açıklayacağım...


Giant TCR Advanced SL'i ilk kez 2019'da kullandım ve çok yönlülüğü ile hafifliğine aşık oldum.

Ayrıca, BikeRadar'dan Warren Rossiter gibi bisiklet testçileri tarafından da büyük beğeni topladı. Warren kariyeri boyunca yüzlerce üst düzey yol bisikletini denedi, bu yüzden bir şeyi seviyorsa, bu genellikle iyiye işarettir.

Bence Giant TCR Advanced SL, gerçekten pro seviyesinde alabileceğiniz en iyi jant frenli bisiklet.

TCR'nin bu nesli, UCI tarafından kullanım için onaylanan son üst düzey karbon jant frenli yol bisikletlerinden biri olabilir. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar
Aklıma gelen diğer ikisi ise Pinarello Dogma F ve Colnago 68.

Bu TCR varyantı ilk olarak 2019'da kullanıldı ve 2020'de halka sunuldu. Bu nedenle, Giant'ın 2024 yılında yeni bir TCR çıkarabileceğini düşünüyorum. Yol bisikleti teknolojisinin genel gidişatı göz önüne alındığında, bunun jant frenli olması pek olası değil.

Sonuç olarak öyle görünüyor ki 2024, bir bisiklet mağazasından yeni bir üst düzey jant frenli yarış bisikleti satın almak için son şansımız olacak.

Peki neden jant fren?

2018'e kadar tırmanış yarışlarına katıldım. Yarışlardaki tek odak noktam olan, daha hafif olanın her zaman daha iyi olduğu fikrinden kurtulmak zor oldu.

Artık 2024 yılındayız. Şimdi daha yaşlı, daha yavaşım, kır saçlı, serbest meslek sahibi iki çocuk babasıyım ama hafif bir jant frenli bisiklet hala nabzımı hızlandırıyor.

Her zamankinden daha fazla zamana ihtiyacım olması, evde bakımı beni en az yoracak bir bisiklet istediğim anlamına da geliyor.


Jant frenlerin bakımı disk frenlere göre daha kolaydır. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar


Yol bisikleti disk frenleri teorik olarak daha iyi performans sunabilir ancak deneyimlerime dayanarak söylüyorum, bakımları hiç de kolay değildir.

Jant frenlerin muhtemelen daha düzenli bakıma ihtiyacı var, ancak bu genellikle 30 yerine 10 dakikalık bir iş ve enjektör kullanmam da gerekmiyor.


Bu nesil TCR, entegrasyon ve yaşanabilirlik arasında doğru dengeyi kuruyor. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar

Bisiklet markaları jant frenli bisikletler için Ar-Ge harcaması yapmıyor, bu da modern yol bisikletinin bazı istenmeyen özelliklerine kapılmamaları anlamına geliyor. Özellikle de her kabloyu bisikletin içinde gizlemeyi kastediyorum.

Her şeyin dahili olması 40 km'de yüzde 0,001 daha hızlı olmamı sağlayabilir, ancak iş bisikletim üzerinde çalışmaya geldiğinde muhtemelen yüzde 110 daha uzun zamanımı alacaktır.

Rakipsiz görünüm
Sanırım hepimiz TCR'mın yakışıklı olduğu konusunda hemfikiriz. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar

Jant frenli yol bisikletleri, disk donanımlı muadillerinden çok çok daha güzel görünüyor.

Dışarı çıkıp kendine yaşına ve yeteneğine daha uygun bir şey - belki orta sınıf bir gravel bisikleti - alması gereken nostaljik bir muhafazakar gibi konuştuğumu düşünüyor olabilirsiniz, bu yüzden muhtemelen beni dinlememelisiniz. Ama bence jant frenler çok havalı!

Herkes hayalindeki bisikleti sadece performansına veya mekanik özelliklerine göre satın aldığını söylemeyi sever. Ancak eminim ki (itiraf etmek hoş olmasa da) satın alma kararlarının büyük bir kısmı görünüşe ve pazarlamaya dayanıyor. Ben de kendimi bu gruba dahil ediyorum.

Klasik çizgileri, yuvarlak boruları ve nispeten sade boyasıyla TCR'mın harika göründüğünü düşünüyorum. Muhtemelen bu, beni soğuk bir Cumartesi sabahı dışarı çıkmak için her şeyden daha fazla motive ediyor.


Ön taraf modern, tam entegre bisiklet kadar düzgün olmayabilir ama umurumda değil. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar

2023 Tour'u kazanan Cervelo S5 kadar hızlı olmayabilir. Ancak, şişkin şekliyle, tescilli standartları ve aero optimizasyonu ile S5'in kesinlikle berbat göründüğünü düşünüyorum (üzgünüm Cervélo!).

Yine, itiraf etmek hoş değil ama hızlı olsa bile korkunç göründüğünü düşündüğünüz bir bisiklete sahip olmaktan daha fazla motivasyonu öldüren bir şey olamaz.

Rüya gibi bir bisiklet için rüya gibi bir grup seti


Campagnolo Super Record, hayalimdeki bisiklet için olmazsa olmazdı. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar


Son gerçek profesyonel seviye jant frenli yol bisikletlerinden biri olabilecek bu bisiklet, elbette uygun şekilde üst düzey bir yapıyı hak ediyor.

Campagnolo Super Record'un herhangi bir kurulum için lüks bir seçim olduğuna şüphe yok. Sonuçta, çoğu durum için Shimano 105 yeterlidir.

Ancak ben ağırlığı düşük tutarken yapıyı yüzde 100 mekanik tutmak istedim.

Yani, bip sesi veya pil yok - sadece kabloların ve sürtünmenin rahatlatıcı tıkırtısı var. Bunun için de tercih ister istemez Super Record oluyor.


Campagnolo'nun elciklerinin profiline bayılıyorum. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar

Campagnolo elciklerinin derin, konturlu şeklinin büyük bir hayranıyım ve başparmakla çalıştırılan vites küçültme kolunu hala seviyorum.

Belki herkes için geçerli değil ama mekanik Super Record'da olduğu gibi vites kolları ayrı olduğunda çok daha hassas vites değiştirebildiğimi hissediyorum.

Karar vermemde büyük rolü olan mekanik Super Record'un, organik görünümünü seviyorum.

Mükemmel Uyumsuz Yapı


İnanması zor biliyorum ama hala 25 mm lastiklerle sürüş yapmak isteyen insanlar var. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar

Bora Ultra 35'ler eski usul bir jant seçimidir. Özellikle geniş veya aero değiller ancak bu durumda genel yapıyı mükemmel bir şekilde tamamlıyorlar ve yaklaşık 1.360 g ağırlıkları ile karbon çengeller için yeterince hafifler.

Lastikler için 25 mm'lik Michelin Power Cup Competition 4s setini tercih ettim.

Yine, 25 mm 2023'te garip bir seçim, ancak eski alışkanlıklardan zor vazgeçilir - içimdeki tırmanışçı hala oldukça hafif bir şey istiyordu. Ayrıca yukarıda bahsi geçen Bora Ultra 35'lere de güzel bir şekilde uyuyorlar.


Yapının tamamı gösterişli diyemeyiz - bu Pro Turnix sele birkaç bisiklet arasında gidip geldi.

Geri kalanı eski BikeRadar tırmanış bisikletlerinden geldiği için hafif ve karbon.

Ağırlık mı? UCI minimum ağırlık sınırı olan 6,92 kg'a çok yakın, bu da onu katılamayacağım tüm o UCI yarışları için mükemmel kılıyor.

2024 için uçuk planlar var mı? Hiç sanmıyorum

Tekrar yokuş tırmanmaya başladığımda (ya da arkadaşlarımla bir saat dolaşıp ardından bir kahve içmek istediğimde) hayalimdeki yol bisikletinin her zaman beni bekleyeceğini biliyorum. - Jack Luke / Fotoğraf: BikeRadar

Yorumlarım sizi yeterince rahatsız etmediyse, bisikletle ne yapmayı planladığımı duyana kadar bekleyin.

Dürüst olmam gerekirse, muhtemelen bu bisikleti çok fazla sürmeyeceğim.

Serbest çalışan iki çocuk babası olmak, bisiklete binmek için zaman (ve motivasyon) bulmanın zor olabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu bisikletin evde hak ettiğinden daha fazla zaman geçirme ihtimali var.

Dışarı çıktığımda yapacağım en fazla, BikeRadar'dan bazı dostlarımla Mendips'te eski tırmanış günlerime kıyasla çok daha düşük bir hızda gezinmek olacak.

Benim için sorun değil. TCR almam gereken bisiklet olmayabilir, ama her sürüş şansım olduğunda beni en çok mutlu eden bisiklet o. Önemli olan da bu değil mi?

Gelecekte tekrar tırmanış yarışlarına başlamaya karar verirsem, mükemmel jant frenli bisikletim her zaman orada beni bekliyor olacak.

Makale Joe Norlegde / BikeRadar
Fotoğraflar Jack Luke / BikeRadar

******************************

Giant Türkiye Youtube kanalımızda jantları incelediğimiz sohbet videomuza göz atabilirsiniz.


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.